Jak wybrać i rozpoznać dobry i zdrowy olej kokosowy

Olej kokosowy stał się niezmiernie popularny. Jego szeroka obecność na rynku – obecnie nie tylko przez Internet czy w specjalistycznych sklepach, ale również w dyskontach i hipermarketach – sprawia, że coraz chętniej go kupujemy. Jak się zapewne domyślasz, produkt produktowi nierówny i nie chodzi wyłącznie o cenę lub opakowanie. Dlatego podpowiadamy, jak wybrać najlepszy, najzdrowszy olej kokosowy.

ABC oleju kokosowego

Zacznijmy od tego, dlaczego i właściwie po co kupić olej kokosowy. Tyle się o nim mówi, ale czy faktycznie jest wart swojej ceny i promocji? Jak najbardziej – pod wieloma względami. To nie tylko olej do smażenia potraw, chociaż w tej roli świetnie się sprawdza, ponieważ ma wyższą temperaturę spalania np. od oliwy z oliwek. Jeżeli lubisz dania z woka, szybkie potrawy azjatyckie, trudno o lepszy tłuszcz. Przygotuj się jednak na specyficzny, słodkawy posmak i aromat. Dla tłuszczy nasyconych warto!

Ale przecież kulinaria to nie wszystko. Olej kokosowy znakomicie sprawdza się w pielęgnacji tak włosów, jak i ciała. Przydaje się i do nawilżania twarzy, i do odżywiania cery, i do łagodzenia podrażnień wynikających z depilacji. Nie brakuje ciekawych, zaskakujących sposobów na wykorzystanie oleju kokosowego w domu. Zdecydowanie warto go kupić, ale czym się kierować, żeby efekty były zadowalające, a nie rozczarowujące?

Naturalność – podstawa efektywnej pielęgnacji

Olej kokosowy jest substancją organiczną, więc podczas zakupów dokonaj odpowiedniej selekcji, aby na pewno kupić właściwy produkt. Pamiętaj, chcesz kupić „olej z miąższu kokosa”. Inny napis powinien rodzić podejrzenia.

Jeszcze ważniejsza jest kwestia rafinacji. Dlaczego olej nierafinowany jest droższy? Ponieważ jest lepszy. Tłoczenie na zimno, bez wysokich temperatur, pozwala zachować pierwotny charakter produktu. Rafinacja gwarantuje utrwalenie i konserwację, a temperatura przekraczająca 200 stopni Celsjusza zabija niektóre cenne składniki. Tak więc w pojedynku „rafinowany kontra nierafinowany” zawsze wybieraj ten drugi. Intensywniejszy smak i aromat również jest możliwy do zachowania tylko w przypadku tłoczenia na zimno. Dlatego łatwo poznać się na produkcie nawet bez spoglądania na etykietę.

Warto jednak rzucić okiem na opis, ponieważ liczy się czynnik geograficzny. Olej kokosowy jest produkowany na całym świecie, ale Ciebie powinno zainteresować, skąd pochodzą same kokosy. Jest to jedno państwo azjatyckie? OK, nie ma problemu. Ale już kilka różnych państw? Hej, coś tu nie gra! Być może taki „mieszany” produkt nie spełni Twoich wysokich oczekiwań.

Pora przyjrzeć się samemu olejowi. Wbrew pozorom konsystencja nie powinna wzbudzać Twoich podejrzeń. Po prostu olej tężeje powyżej 25 stopni Celsjusza. 400-500 ml oleju kokosowego kupisz za 20-50 zł. Polecamy zakup od niezależnych, niszowych producentów, którzy opatrują swoje oleje certyfikatami jakości czy „bioekologiczności”. Tylko kosmetyki ekologiczne są bowiem dobre dla Twojej skóry i diety. Pamiętaj o tym, zanim sięgniesz po słoiczek tak modnego oleju kokosowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nawigacja